Германия и Франция ще правят заедно нов морски патрулен самолетГермания и Франция ще стартират в близките месеци съвестна програма за създаване на нов морски патрулен самолет, който да замени сега използваните машини. Това съобщава Reuters.

Планира се в рамките на Берлинското авиационно изложение в края на април министрите на отбраната на Германия и Франция да подпишат меморандум за намерение за стартирането на работа по програмата “Maritime Airborne Warfare System”.

Още през миналия юли двете страни се споразумяха да търсят европейско решение за подмяна на остаряващите им морски патрулни самолети. До средата на 2018 г. трябва да бъде изготвен план за работа по тази програма и да започнат първите мерки за хармонизиране на изискванията на двете страни.

Инициативата е в рамките на усилията на Франция и Германия за повишаване на кооперациите в областта на отбраната сред страните от ЕС.

Германските ВМС в момента използват осем морски патрулни самолети P-3C Orion, а френската морска авиация експлоатира около 20 броя Atlantique 2 (на снимката).

За сега не са ясни други подробности около бъдещия проект. В НАТО съществува инициатива за създаване на нов морски патрулен многоцелев самолет. В нея участват Франция, Германия, Канада, Полша, Италия, Испания, Турция и Гърция. Възможно е на по-късен етап Франция и Германия да се опитат да привлекат към инициативата си някои от тези страни.

В рамките на Берлинското изложение ще бъдат взети и конкретни стъпки около френско-германската инициатива за създаване на боен самолет от следващо поколение, както и ще бъде показан нов безпилотен апарат Eurodrone, който се разработва от Франция, Германия, Италия и Испания.

Преди години Airbus предлагаше концепцията за разработка на морски патрулен самолет на базата на A319, но нямаше сериозен интерес към проекта и той не получи развитие. Не е известно дали новият самолет ще се базира на някой от моделите на Airbus.

Коментари

blog comments powered by Disqus