Израел отново атакува цели в СирияИзраелските ВВС са нанесли нов удар по цели на територията на сирийската авиобаза T4, разположена в провинция Хомс. Ударът е станал днес, 9 април 2018 г.

Сирийската информационна агенция SANA е съобщила, че авиобазата е била ударена с ракети изстреляни от израелски изтребители F-15 от ливанска територия. SANA e заявила още, че някои от ракетите са били успешно свалени от сирийското ПВО.

По-късно руското МО разпространи съобщение, че ударът е бил изпълнен от два израелски F-15, които са изстреляли общо осем ракети срещу авиобазата Т4. Това е станало между 03,25 часа и 03,53 часа местно време. Сирийската ПВО е свалила пет от осемте ракети, а останалите три са ударили западната част на летището.

За сега няма официални съобщения от израелска страна.

Предполага се, че ударът е бил насочен срещу иранския военен контингент разположен на летището. Та се базира също руски контингент, както и части на сирийските ВВС. Иран призна за четири свои жертви, но по неофициални данни, загиналите са повече.

По неофициална информация, израелските ВВС са изстреляли осем крилати ракети Delilah, които са сравнително малки (бойна глава от 30 kg) и предназначени основно да атакуват движещи се цели. 

На 20 февруари 2018 г. израелските ВВС бомбардираха базата, като тогава атаката бе насочена срещу иранските сили опериращи с безпилотни апарати от летището.

Коментари

blog comments powered by Disqus