„Волга-Днепр” няма да предостaвя повече Ан-124 на страни от НАТОРуската карго авиокомпания „Волга-Днепр” планира да спре участието си в инициативата SALIS (Strategic Airlift Interim Solution), в рамките на която се предоставят тежки транспортни самолети Ан-124 на страни от НАТО и Европейския съюз. Решението на компанията ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

В рамките на програмата SALIS два Ан-124 са перманентно базирани на германското летище Лайпциг Хале и се използват за превози на товари в интерес на военните операции на НАТО и ЕС. Единият самолет е на „Волга-Днепр”, а другият на украинската „Антонов”. В кратки срокове могат да се задействат и още Ан-124 на двата оператора.

Според руското издание „КоммерсантЪ”, причината за това решение са санкциите, които се налагат на Русия от страните членки на НАТО и ЕС. „Волга-Днепр” вече официално е съобщила решението си на 14-те страни от НАТО и ЕС, които участват в програмата SALIS. Вместо това, авиокомпанията ще използва своите Ан-124 на свободния пазар.

„Волга-Днепр” е най-големият цивилен оператор на Ан-124 в света. Авиокомпанията разполага с 12 самолета от този тип. Украинската авиокомпания „Антонов” оперира със седем машини от този тип и вероятно самостоятелно ще поеме полетите в рамките на програмата SALIS, като за сега не се очакват сътресения в транспортните задачи.

Коментари

blog comments powered by Disqus