Проектът за нов изтребител скоростно влиза за гласуване в Пленарна залаИнвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъде гласуван в пленарната зала на Народното събрание утре, 7 юни 2018 г. Това става ясно от седмичната програма на българския парламент.

Проектът бе одобрен от Комисията по отбрана към Народното събрание на извънредно заседание вчера, 5 юни 2018 г. Очаква се днес, 6 юни, да бъде одобрен и от Комисията по бюджет и финанси.

Бързото вкарване на проекта за гласуване в пленарна зала е изненадващо. През 2016 г. същият процес (от одобрението на министерски съвет, през гласуването в парламентарните комисии до гласуването в пленарна зала) отне малко повече от два месеца.

Обсъждането на изтребителния проект ще мине заедно с обсъждането на проекта за нова бойна машина за пехотата. Двата са обединени в точка 2 от програмата за 7 юни. Под точка 1 е проекта за решение за отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”, а под точка 3 за деня е гласуването на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Така утрешният ден се очертава изключително интензивен за народните представители.

Очаква се инвестиционните проекти да минат успешно през гласуването в пленарна зала. Управляващата коалиция има 122 депутати в 240-местния парламент. Най-вероятно проектът ще бъде подкрепен и от депутатите на ДПС, които са 26 на брой, което ще осигури комфортно мнозинство. Така е почти невъзможно БСП и „Воля” да могат да спрат проектите, тъй като имат едва 92 народни представители.

На вчерашното заседание на комисията по отбрана депутатите на БСП гласуваха „въздържал се”, както и народните представители на партията на Веселин Марешки.

Самият Марешки днес заяви, че иска оставката на военния министър Красимир Каракачанов заради скоростното вкарване за гласуване на двата проекта за инвестиционни разходи, чиято обща стойност е 3,34 млрд. лева с ДДС. Марешки желае разходите за отбрана да се пренасочат към социални дейности.

Ако инвестиционните проекти бъдат одобрени, то той трябва да бъде обнародван в Държавен вестник. Според инвестиционния проект, в 14-дневен срок след одобрението от Парламента, трябва да се пристъпи към изпращане на запитвания за предоставяне на оферти (RFP).

Коментари

blog comments powered by Disqus