Великобритания разговаря с Швеция за създаване на боен самолет от следващо поколениеВеликобритания е започнала разговори с Швеция около възможното партньорство около създаването на боен самолет от следващо поколение. Това съобщава изданието Financial Times.

Великобритания се очаква скоро да обяви своята дългосрочна стратегия за развитието на бойната си мощ, в рамките на които да е включена и създаването на боен самолет от следващо поколение, който да замени Eurofighter Typhoon след 2040 г. Очаква се по потенциалния проект да започне да се работи след 2020 г.

Британското правителство все още не е дало зелена светлина на стратегията, но се очаква това да стане факт скоро, а целта да бъде запазването на потенциала на британската авиационна индустрия.

Няколко източника на Financial Times съобщават, че Швеция и местната компания Saab се разглеждат като най-вероятни партньори в новия британски проект и вече са били проведени серия от неформални разговори между двете страни, които са преминали добре. Швеция също ще трябва да замени своите изтребители Gripen, но това вероятно ще стане към 2050 г.

По-рано през годината Франция и Германия се споразумяха да работят съвместно по проект за създаване на боен самолет от следващо поколение, който бе наречен FCAS (Future Combat Air System). Очаква се той да влезе на въоръжение около 2040 г. Двете страни не изключват да си партнират и с други европейски държави, но заявиха, че водеща роля в проекта ще имат само те, което оставя Великобритания в потенциалната роля на второстепенен партньор.

Вчера, 5 юли 2018 г., британската компания BAE Systems е провела серия презентации пред журналисти, относно плановете си за създаване на боен самолет от следващо поколение. Били са представени и няколко варианта за това как може да изглежда един бъдещ боен самолет.

Коментари

blog comments powered by Disqus