Русия ще поръча допълнителни Су-30СМРуското МО се готви да закупи още поне 36 многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това съобщава руският вестник "Ведомости", цитирайки два свои източника.

Договорът, който можело да се материализира в рамките на тази година, щял да бъде за минимум 36 броя Су-30СМ, които да се доставят в рамките на три години. Машините щели да бъдат използвани, както от ВКС, така и от флотската авиация на страната.

"Ведомости" се позовава на източник в авиационната промишленост на страната и на друг източник в руското МО. Стойността на договорът щял да бъде в рамките на 70 млрд. рубли.

По-рано през седмицата президентът на ОАК Юрий Слюсар заяви за „Ведомости”, че се водят преговори с руското МО за нов договор, който да натовари Иркутския авиационен завод в следващите няколко години с поне 12 – 14 изтребителя годишно.

В последните години руското МО поръча 116 броя Су-30СМ. 88 от тези изтребителя са предназначени за ВКС на страната, а останалите 28 за попълнение на флотската авиация. Всички тези машини ще бъдат доставени до края на 2018 г. Освен това вариантът се изнася за Казахстан, а в бъдеще и за Беларус и Мианмар.

Су-30СМ е фактически вариация на индийския Су-30МКИ, като при първите серийни самолети за руските ВКС бе запазено голяма част от вносното оборудване от Франция, Индия и Израел, което се влага във варианта МКИ. В последствие то бе подменено до известна степен с руско.

Коментари

blog comments powered by Disqus