Австрия ще подмени флота си от вертолети Alouette IIIДо края на годината Австрия смята да пусне запитване за даване на оферти (RFP) за нови вертолети, които да заменят сега използваните антични Alouette III. Това съобщава IHS Jane’s.

Австрийското правителство е взело решение до края на 2018 г. да бъде стартиран конкурс за доставка на два нови типа вертолети – леки двудвигателни въоръжени машини и леки учебни вертолети. Бюджетът за това е над €100 млн., като планът е за покупка на 12 въоръжени машини и шест учебни.

Леките въоръжени вертолети трябва да имат маса до 4 тона и да бъде въоръжен с управляеми и неуправляеми ракети, както и оръдейни и картечни контейнери. От учебните вертолети ще се иска да са максимално евтини за експлоатация, което предполага еднодвигателна конструкция. Австрийските ВВС предпочитат вертолетите да са с плазово шаси и да могат да летят по правилата за инструментални полети (IFR).

Доставките трябва да стартират през 2022 – 2023 г. От участниците ще се иска да дадат оферти и по двете позиции, но не е ясно дали Австрия ще държи и двата вертолета да са на един и същ производител.

В края на миналата година Австрия проведе пазарно проучване, като изпрати запитване за даване на информация до Bell, Airbus Helicopters и Leonardo. И трите компании имат вертолети, които отговарят на базовите австрийски изисквания.

Австрийските ВВС днес експлоатират 21 броя Alouette III, чиято служба в страната е започнала през далечната 1967 г. За сега няма планове за подмяната на 11-те OH-58B, с които разполагат още австрийските ВВС. Тяхната доставка е стартирала през 1976 г.

В същото време, ВВС на страната са стартирали програма за модернизация на авиониката на деветте UH-60, които се експлоатират в момента и има гласуван бюджет за покупка на още три, но употребявани вертолети от същия тип.

Коментари

blog comments powered by Disqus