Катар започна плащания по договора за Eurofighter и HawkКатар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Катар обяви, че купува 24 многоцелеви изтребители Eurofighter през миналия септември и подписа договор през декември. В последствие добави към сделката и девет броя Hawk.

BAE Systems обяви, че стойността на цялата сделка е около £5 млрд. (€5,6 млрд.), а катарската страна вече е започнала да превежда суми по нея. В договора влиза не само доставката на самолетите, но и обучение и логистика.

Очаква се първите доставки на Eurofighter и Hawk да започнат през 2022 г.

По приключването на договора имаше някои въпросителни, тъй като британското правителство трябваше да осигури държавни гаранции за отпускане на заем на Катар. Детайлите явно са били изчистени вече.

Така Катар финализира и третата си голяма сделка за придобиване на модерни многоцелеви изтребители. Страната вече подписа за 36 броя Rafale и още толкова F-15QA.

Катар става поредния клиент на Eurofighter в Близкия изток. В момента изтребителя се експлоатира от Саудитска арабия и Оман, а Кувейт чака първите си доставки.

Сделката с Катар ще удължи живота на производствените линии във Великобритания, както на Eurofighter, така и на Hawk.

Коментари

blog comments powered by Disqus