Полша възстанови полетите със Су-22, но забраната за МиГ-29 оставаПолските ВВС са възстановили полетите с изтребителите-бомбардировачи Су-22, но забраната за изтребителите МиГ-29 остава. Това съобщава Jane’s.

Полетите със Су-22 и МиГ-29 бяха спрени след катастрофата с МиГ-29 от 6 юли 2018 г. Тогава при нощен полет се разби полски изтребител. Пилотът му се е катапултирал, но процесът не е преминал добре и летецът в крайна сметка е загинал.

За причина за това бе посочена неправилната работа на катапултното кресло К-36ДМ. Веднага след като това е станало ясно, са били спрени полетите с МиГ-29 и Су-22, тъй като машините са снабдени с катапултни кресла К-36.

По-рано Jane’s съобщи, че при изтребителите МиГ-29 е имало и други технически проблеми, които са били открити при техническите прегледи след инцидента. Не е ясно защо полетите със Су-22 продължават, докато МиГ-29 остава спрян.

Полша поддържа своите МиГ-29 и Су-22 практически самостоятелно. Това важи и за катапултните кресла К-36, които са преминали през удължаване на техническия ресурс, при фактическо изчерпване на назначения общ технически ресурс.

В момента полските ВВС разполагат с 31 броя МиГ-29 и 18 броя Су-22, като Полша възнамерява да ги експлоатира до около 2025 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus