Gripen E с първи оръжейни изпитанияGripen E успешно приключи първите тестове за пускане на товари на външно очакване, включително и ракетни пускове. Тестовете бяха проведени през октомври 2018 г. на полигона Видсел в северна Швеция. Това съобщават от Saab.

Изпитванията, проведени от първия прототип на Gripen E, се състояха в изхвърлянето на един допълнителен резервоар с гориво и едно изстрелване на ракетата въздух-въздух за близък бой IRIS-T.

„Като пилот, който лети с товар като допълнителен резервоар и ракети, е важно да мога да предоставям данни, за да може да се оцени представянето на изтребителя с този товар на борда. Този тест дава също възможност да се оцени ефектът върху изтребителя при поставяне и изхвърляне на товар на външно окачване. Основният тест, разбира се, беше да се натисне кнопката и да се види как се изстрелва ракетата. Това ще ни доближи до момента, в който изтребителя ще е приет на въоръжение“, каза Маркус Вандт, тестови пилот на Gripen в Saab.

„Радвам се да видя, че изтребителят се представя според очакванията ни, което е още едно доказателство за разумните конструкции и инженеринг на световно ниво в Saab. Програмата е в ход и реализираме добър прогрес с програмите за доставки за Швеция и Бразилия“, каза Йонас Йелм, старши вицепрезидент и директор на бизнес направление Аеронавтика в Saab.

Тези изпитвания са най-новите стъпки в тестовата програма на Gripen E. Те бяха предшествани от тестове, проведени през юли, при които оръжията само се носят, без да се изстрелват. Тези изпитвания представляват част от работата по интеграция на оръжията.

Gripen E с първи оръжейни изпитания

Коментари

blog comments powered by Disqus