Тайван се интересува от F-16VТайван се е отказал от желанията си да купува F-35 и вместо това ще се опита да издейства сделка от САЩ за 66 броя F-16V. Това съобщава местната информационна агенция UDN.

Според UDN ВВС на страната планират да подменят сега използваните около 50 броя F-5E/F с новопроизведени F-16V, като се споменава цифрата 66. Проучванията по въпроса са започнали това лято и МО на Тайван се надява, че до края на годината ще могат да пуснат официално искане за оферта до правителството на САЩ.

Тайван се надява и да поеме част от производството на типа, както и сглобяването му, за да може да си гарантира, че ще може да развива и поддържа типа самостоятелно и в бъдеще. Като в същото време се осигурява и работа за местната авиационна индустрия.

Надеждите на тайванското правителство били да има сделка около 2020 г.

Според UDN, покупката на 66 броя F-16V, както и всичко необходимо за експлоатацията им, би излязла около $10 млрд., но ако се поеме част от производството сумата ще е различна.

Тайван в момента модернизира 145 от своите F-16 Block 20 до новия стандарт V. Стойността на сделката е близо $3,5 млрд. Първият модернизиран изтребител бе предаден през октомври тази година, а цялата модернизация трябва да приключи около 2022 г.

Особеното международно положение на Тайван правят всички оръжейни сделки особено деликатен процес. Китайската народна република смята, че страната, чието официално име е „Република Китай” за част територията си. Тайван поддържа официални дипломатически отношения с едва 20 страни по света.

В последното десетилетие Тайван имаше желание да придобие 66 броя новопроизведени F-16C/D, но САЩ не разрешиха експорта и вместо това дадоха зелена светлина за модернизация на наличните F-16 Block 20. Страната имаше и желание за покупката на F-35, но въпросът в момента е безнадежден, не само поради нежеланието на САЩ да дразнят излишно Китай, но и заради опасенията, че изтребителите ще са обект на шпионаж от китайска страна.

Коментари

blog comments powered by Disqus