Филипините купуват нови военни вертолетиВВС на Филипините ще се сдобият с нови вертолети UH-60 и ударни машини T129 от Турция. Това е заявил военният министър на страната Делфин Лорензана.

Вертолетите ще бъдат купени в рамките на програмата за превъоръжаване на Филипините. Според военния министър, моделите са вече избрани, като предстоят преговори за точните условия по доставката.

През февруари тази година Филипините се отказаха от покупката на 16 броя Bell 412, след като Канада започна да налага условия за експлоатацията на тези машини, поради системното нарушаване на човешките права в страната.

Филипинските ВВС са провели проучване и са решили, че най-оптимална е покупката на 16 броя UH-60 Black Hawk, но не е ясно дали ще става въпрос за новопроизведени вертолети или по-вероятно за употребявани машини.

Също така е било решено, че турския щурмови вертолет T129 ще замести леките бойни вертолети MD 520, които са в експлоатация в момента. Според филипинския военен министър, ще бъдат купени между осем и десет машини от този тип, в зависимост от наличните пари.

Ако сделката за T129 се финализирa, то страната ще стане вторият експортен клиент на типа след Пакистан.

Коментари

blog comments powered by Disqus