Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолетТурското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Проектът, който в момента е известен само с турското название „Ağır Sınıf Taarruz Helikopter”, буквално означаващо тежък щурмови вертолет, трябва да полети през 2024 г. и да има излетна маса от 10 тона. Неофициално проектът е известен, като АТАК 2

Машината ще се задвижва от два газотурбинни двигателя, ще има двучленен екипаж, вградено оръдие, управляемо и неуправляемо ракетно въоръжение с маса до 1200 kg. и ще бъде оптимизирана да работи във високопланински условия. Цели се максимално използване на турско въоръжение, авионика и оборудване. Други технически детайли по проекта не се съобщават.

Новият вертолет в перспектива ще замени сега използвания Т129 АТАК, който се явява лицензен вариант на италианския AW129. Разпространените илюстрации на новия проект, обаче показват силно сходство с T129.

Още в края на 2017 г. Турция обяви, че има намерение да създаде по-тежък боен вертолет от наличните Т129 АТАК. Следващият проект, който бе с условното означение АТАК 2, трябваше да има излетна маса от 6 – 7 тона и да се създаде на базата на 6-тонния транспортен Т625, който се изпитва в момента.

Явно обаче изискванията към машината са наратнали, а с това се е повишила сериозно и масата ѝ.

Коментари

blog comments powered by Disqus