Сингапур взима първоначално четири F-35Сингапур ще купи първоначално четири броя F-35 и ще си запази опции за още осем самолета от същия тип. Това заяви днес, 1 март 2019 г.,военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Министърът на отбраната на Сингапур разкри пред парламента на страната плановете за обновяване на въоръжените ѝ сили, като в тях фигурира замяната на F-16C/D с F-35. Както той обяви в края на януари, на първо време ще бъде купена малка партида F-35, с цел по-точна оценка на способностите на машината, а след това ще бъде направена по-голяма поръчка за пълната замяна на F-16.

Хуанг Йонгонг обяви, че съвсем скоро страната му ще пусне запитване с искане за обвързваща оферта, като очаква то да бъде удовлетворено бързо. Той е казал, че сега е най-оптималното време за започване на замяната на F-16, тъй като те ще бъдат пенсионирани до към 2030 г.

Военният министър е съобщил още, че след 2030 г. ВВС на страната ще разполагат с два типа бойни самолети – F-35 и F-15SG.

За сега не става ясно от коя версия ще бъдат сингапурските F-35 – от тази с конвенционално излитане и кацане F-35A или от тази с вертикално кацане и скъсено излитане F-35B. Малката островна държава е изразявала интерес към версията B.

В момента сингапурските ВВС експлоатират 60 броя F-16.

Коментари

blog comments powered by Disqus