ВВС на САЩ ще поръчват по-малко F-35A за сметка на F-15XВВС на САЩ ще поръчват по-малко изтребители от следващо поколение F-35A, но за сметка на това ще се сдобият с повече от новите-стари F-15X. Това показва петгодишния бюджетен план на Пентагона, цитиран от Bloomberg.

ВВС на САЩ предвиждат да купуват по 18 броя F-15X в бюджетите за финансовите години между 2021 и 2024 или общо 80 машини, заедно с осемте, които се поръчват в бюджета за финансовата 2020 г. Общо в покупката, както и в съпътстващите дейности по нея, ще бъдат вложени $7,8 млрд. Като цяло, Пентагонът планира да купи 144 броя F-15X.

В същото време количествата поръчвани F-35A ще намалеят. През следващата финансова година се планира поръчката на 48 броя. Толкова ще бъдат купувани и всяка година до 2024 г. Миналогодишните планове за този период предвиждаха покупката на по 54 машини годишно.

Проектобюджетът ще бъде посрещнат на нож в Конгреса на САЩ в тази му част, тъй като се приема, че част от средствата за строителство на F-35 се отклоняват за F-15. Няколко влиятелни сенатори вече написаха писмо, в което искат президента Тръмп да не поръчва F-15 за сметка на F-35.

Генерал Джоузеф Дънфорд, началник на ГЩ на американските въоръжени сили, обаче е заявил пред сенатската комисия по отбрана, че F-15X е малко по-евтин за придобиване от F-35, но е над 50% по-евтин за експлоатация от изтребителя пето поколение, което ще позволи с него да се лети много повече.

Командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн също е заявил в американския Конгрес, че новите F-15 са единственият финансово ефективен начин за замяна на все по-старите F-15C/D, които трябва да се пенсионират преди 2030 г. Първите две машини от този тип трябва да се получат през юни 2022 г.

Проектобюджетът трябва да бъде одобрен от двете камери на американския Конгрес. Там могат да бъдат наложени и промени в бройките и топовете поръчвани бойни самолети.

Коментари

blog comments powered by Disqus