Белият дом е разрешил експорт на F-16 за ТайванАдминистрацията на президента Доналд Тръмп е дала съгласие Тайван да получи новопроизведени изтребители F-16. Това съобщава Bloomberg, цитирайки собствени източници.

Съветници на Тръмп са окуражили Тайван да пусне писмо с искане за обвързваща оферта (LOR) за покупката на F-16 Block 70. Според Bloomberg, страната е сторила това в началото на март 2019 г. Сега тече срок, в който Пентагона трябва да изготви оферта, а Конгресът има право да блокира потенциалната сделка.

Преди няколко седмици редица медии в Тайван съобщиха, че страната е отправила искане за 66 броя многоцелеви изтребители F-16. Информацията бе потвърдена от президентската администрация на страната, но бе отказано да се назове точния тип.

Всичко това става на фона на изострените отношения между Вашингтон и Пекин. Според Bloomberg продажбата на F-16 за Тайван може да се превърне в разменна монета при търговските преговори между двете страни.

Китай не признава Тайван (официално име Република Китай) за отделна държава, а го смята за своя отцепила се провинция. Поради това, почти всички страни по света не признават Тайван за независима държава и той име доста особен дипломатически статут, който не му позволява да купува лесно въоръжение.

През 2011 г. Тайван отправи искане за покупка на 66 броя F-16 Block 50/52, но то бе отхвърлено от администрацията на президента Обама. Вместо това бе разрешено страната да модернизира 145 от своите F-16 Block 20 до новия стандарт V. През миналата година САЩ отклони желанието на страната да се сдобие с F-35. Тогава се появи и информацията, че Тайван най-вероятно ще поиска нови F-16.

От Белия дом са отказали официални коментари за Bloomberg, но източниците на агенцията са заявили, че освен продажбата на F-16 се готви и сделка за основни бойни танкове.

Коментари

blog comments powered by Disqus