ВВС на САЩ отново отказаха да приемат готови KC-46ВВС на САЩ отново отказаха да приемат готови летящи танкери Boeing KC-46A поради наличие на чужди предмети на борда на самолетите. Това е вторият случай в рамките на последните седмици.

Решението за спиране на приемането на готовите танкери е било взето на 23 март 2019 г., но за него се съобщава сега. На 28 февруари ВВС на САЩ отказаха да приемат готови самолети за първи път. Причината бе, че на борда им имаше голям брой чужди предмети, включително и забавени инструменти, оставени от времето на производството им. Това доведе и до временно спиране на полетите с типа, поради нуждата от технически прегледи.

ВВС започна да приема отново самолетите на 11 март.

В официално съобщение, ВВС на САЩ казват, че работят с производителя Boeing за това, всеки от танкерите да бъде на техническа висота и при производството му да бъдат спазени всички стандарти за качество. От ВВС съобщават още, че проблемът не е свързан с качеството на самата конструкция, колкото с процедурите при сглобяването ѝ.

До момента ВВС на САЩ са приели седем броя KC-46A. Планира се до края на годината да се достигне темп на доставки от три самолета месечно.

Програмата KC-46A се движи с няколко години закъснение и ВВС на САЩ прие първия танкер от типа едва на 10 януари 2019 г. Загубите на Boeing от програмата до момента се изчисляват на $3,6 млрд., тъй като договорът за разработка на типа е фиксиран, всички забавяния и загуби са за сметка на производителя. От компанията се надяват, че загубите ще бъдат избити с продажби за експорт и допълнителни поръчки за ВВС на САЩ.

KC-46A е създаден на базата на Boeing 767-200. ВВС на САЩ планират да купят 179 броя от самолета и той да замени най-старите KC-135, които са на служба в момента.

Коментари

blog comments powered by Disqus