Полша купува AW101Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Новината бе съобщена от полския министър на отбраната Мариуш Блашчак днес, 8 април 2019 г. Според него, договорът за това ще бъде подписан до края на месеца. За сега не се съобщават други детайли, като стойност и срок за доставка.

Смята се, че ще бъдат поръчани четири вертолета, а отделно е разписан договор за офсетно споразумение. Неговата стойност е 400 млн. полски злоти (€93 млн.). В неговите рамки ще бъдат изградени способности за техническа поддръжка на вертолетите в Полша, а Leonardo е поел ангажимента да затвърждава отношенията си с полската индустрия.

Вертолетите AW101 ще се използват не само за борба с подводниците, но и за операции по търсене и спасяване, включително и в бойна среда. Машините ще се произвеждат в Йовил, Великобритания.

През октомври 2016 г. Полша анулира проекта за покупка на 50 броя H225M, тъй като не се споразумя с Airbus Helicopters за офсетното споразумение и реши да разбие големия проект за подмяна на почти целия вертолетен парк на страната на по-малки проекти степенувани по спешност. H225M трябваше да бъде универсален за нуждите на ВВС, ВМС и армейската авиация.

В началото на 2017 г. Полша обяви, че тръгва на спешна покупка на вертолети за специалните сили на страната и морски вертолет, който да се използва за борба с подводници и търсене и спасяване, който да замени Ми-14. Търсеха се по осем машини от вид.

През този януари бе обявено, че за специални операции ще се използва S-70i Black Hawk и бяха поръчани четири вертолета.

AW101 се експлоатира от въоръжените сили или от правителствени оператори в няколко страни, включително Великобритания, Канада, Туркменистан, Саудитска арабия, Португалия, Норвегия, Нигерия, Япония, Италия, Дания и Алжир.

Коментари

blog comments powered by Disqus