Полша е близо до сделка за F-35Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Според Блашчак, покупката на F-35 не била далеч, но той не дава други детайли за предстоящата сделка. Той е казал още, че преговорите за изтребителя ще вървят паралелно с тези за разполагане на постоянни американски сили в Полша. Страната вече няколко години настоява за такова нещо, като е готова да плати $2 млрд. за това.

Миналата седмица в Полша бе секретаря по въпросите на ВВС в Пентагона Хедър Уилсън. По време на визитата си тя потвърди, че двете страни вече водят диалог за покупката на F-35, като екип на американските ВВС ще посети Полша през май за да презентира способностите на F-35.

В края на февруари Полша обяви, че се ориентира към директната покупка на 32 изтребителя от пето поколение, вместо да стартира конкурс за избор на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните МиГ-29 (две ескадрили или около 30 самолета) и Су-22 (една ескадрила от 18 машини). Въпреки, че тогава не бе казано в прав текст, се подразбира че иде реч за покупка на F-35A.

Очакваше се, че замяната на МиГ-29 и Су-22 ще бъде под формата на отворен конкурс, в рамките на който Полша ще избира измежду широк кръг опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16V, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F, като се целеше покупката на 48 самолета.

Коментари

blog comments powered by Disqus