Индия поръчва още 10 Ка-31Индия поръчва още 10 вертолета за далечно радиолокационно откриване Ка-31. Това решение е било взето в началото на месеца и за него съобщава Jane’s.

Вертолетите ще са предназначени за индийските ВМС, а стойността на сделката ще е $518 млн. Не се съобщава кога се планира да бъде подписан фактическият договор.

Осем от вертолетите ще са предназначени да служат на борда на фрегатите от Проект 11356, които Индия поръча от Русия преди няколко месеца. Договорът е за четири фрегати, две от които ще се сглобяват в Индия. Вертолетите ще се използват за повишаване на ситуационната информираност. Фрегатите от този тип, обаче могат да носят само по един вертолет от семейството Ка-27 и е малко вероятно за четирите фрегати да бъдат заделени осем вертолета.

Останалите два Ка-31 ще се базират на новия индийски самолетоносач INS Vikrant, който се очаква да постъпи на служба след 2021 г.

Индийските ВМС експлоатират вече 14 броя Ка-31, които са купени на два транша през 1999 г. (девет) и 2009 г. (пет). Освен в Русия и Индия, типът се използва и от китайските ВМС.

Ка-31 е създаден на базата на Ка-29 (транспортно-боен вариант на Ка-27), който разполага с една радиолокационна станция Е-801 "Око", която може да работи по въздушни и морски цели и има кръгов обзор.

Коментари

blog comments powered by Disqus