МО отново ще пробва да ремонтира единствения Ан-30Министерство на отбраната стартира отново процедура за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на летателната годност на единствения самолет Ан-30 от състава на ВВС.

Процедурата бе пусната на 28 октомври 2019 г., и предполага извършването на капитално-възстановителен ремонт на самолета, двигателите му АИ-24ВТ, спомагателната силова установка РУ19А-300, винтовете на двигателите и съпътстващо оборудване и комплектации.

Очакваната стойност на поръчката е 5 млн. лева без ДДС.

Освен капитално-възстановителния ремонт, по самолета трябва да се извършат серия доработки и малки модернизации, включително подмяна на системата за инструментално кацане СП-50 със система VOR/ILS/DME, монтиране на система TCAS, както и поставяне на система за навигация TACAN.

След ремонта самолетът трябва да има междуремонтен ресурс от седем години или 4000 часа и 4000 кацания.

В документацията за участие в процедурата има и данни за наработката на единствения Ан-30 до момента. Тя е 10 915 часа и 11 690 кацания от влизането в експлоатация. Датата на последния капитален ремонт е 23 март 2006 г., като от тогава машината е налетяла едва 2313 часа.

В края на миналата година МО пусна обществена поръчка за ремонта на Ан-30, като условията бяха практически същите. Поръчката бе прекратена в края на януари 2019 г., след като в процедурата бяха открити слабости, но основната причина бе, че украинската компания „Антонов”, която е единственият възможен изпълнител, имаше претенции към част от изискванията, като например преминаване към експлоатация по техническо състояние. В сегашната процедура това изискване е премахнато.

Българските ВВС разполагат с единичен Ан-30 (борден номер 055), който е доставен през септември 1975 г. В най-новото време машината се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”, както и за чисто транспортни задачи. Поредното удължаване на междуремонтния ресурс на самолета изтече през декември 2017 г. и от тогава тя не лети.

Коментари

blog comments powered by Disqus