Чехия се готви да подпише за UH-1Y и AH-1ZЧехия се готви да подпише договор за покупката на осем транспортно-бойни вертолети UH-1Y Venom и четири щурмови AH-1Z Viper. Това се казва в съобщение на чешкото МО, публикувано вчера, 12 ноември 2019 г.

Чешкото МО е информирало правителството на страната, че е готово да подпише договор с правителството на САЩ за покупката на 12-те вертолета. Стойността на договора ще е 14,6 млрд. чешки крони (1,12 млрд. лева).

В сделката се включва не само покупката на самите вертолети, но и въоръжение, вертолетообслужваща техника, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

Според чешкото МО, всички 12 вертолета ще бъдат доставени до края на 2023 г.

Машините ще се използват за замяна на сега експлоатираните щурмови вертолети от семейството на Ми-24. Има вероятност в бъдеще поръчката да нарасне, тъй като бройката се смята а недостатъчна.

Чехия иска да подмени своите Ми-24 още от 2011 г., като в последствие изкристализира концепцията за покупка на въоръжен транспортен вертолет. През 2017 г. процесът бе сведен до избор между UH-1Y и въоръжен AW139, но до финално решение не се стига. В началото на тази година правителството на чешкия премиер Андрей Бабиш реши да рестартира процеса, но само с американски вертолети и при по-голям бюджет от 12 млрд. чешки крони.

В крайна сметка Чехия избираше между въоръжени UH-60M предлагани от Sikorsky и комбинация между UH-1Y и AH-1Z от Bell. Финалният договор, обаче надхвърля с 2,6 млрд. чешки крони (200 млн. лева) отделения бюджет, а италианската компания Leonardo, която при предишния конкурс достигна до финала със своя въоръжен AW139 до последно твърдеше, че може да изпълни всички изисквания на чешкото МО, но на цена от само 8 млрд. чешки крони (610 млн. лева).

Чехия ще стане първият експортен клиент на UH-1Y и третият експортен клиент за щурмовия AH-1Z след Бахрейн и Пакистан.

Коментари

blog comments powered by Disqus