Хърватско пак избира изтребителХърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Запитвания за даване на обвързващи оферти (RFP) са били изпратени до седем държави за новопроизведени и употребявани опции. Крайният срок за получаването им е 7 май 2020 г.

Запитванията до САЩ и Швеция са за новопроизведени самолети, съответно F-16 Block 70/72 и Gripen. До Италия е изпратено питане за употребявани Eurofighter, а до Франция за употребявани Rafale. Стари F-16 се търсят от Гърция, Норвегия и Израел.

Хътватско иска да се сдобие с 12 изтребителя, които да заменят крайно остарелите МиГ-21 (на снимката), с които в момента разполагат ВВС на страната. В момента не е публично известно каква сума смята да задели за проекта хърватското правителство.

Офертите ще бъдат оценени към началото на август, след което трябва да последва и решението. На този фон през есента в страната ще има парламентарни избори и темата за придобиването на нов изтребител се очаква да бъде една от основните.

Имаше очаквания, че Хърватско няма да провежда конкурс в чистия смисъл на думата, а ще премине към директни преговори със САЩ за покупка на нови F-16. Това за момента не става факт, но местното издание Dnevnik.hr посочва, че все още тази опция не е невъзможна.

Всичко това става почти точно година, след като в началото на януари 2019 г. официално стана ясно, че сделката за употребявани F-16 от Израел се проваля. Хърватско избра тази опция през март 2018 г., в конкуренция с нови F-16 от САЩ, употребявани F-16C/D от Гърция и нови Gripen C/D от Швеция. Израелското предложение бе избрано най-вече заради ниската си цена от едва €420 млн. Сделката обаче се провали, след като Съединените щати я блокираха. Интересно, че Хърватско отново кани Израел за участие.

Коментари

blog comments powered by Disqus