Азербайджан купува M-346Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

Според съобщението, по време на срещата между азербайджанския президент Илхам Алиев и италианския премиер Джузепе Конте, провела се на 20 февруари 2020 г., са били подписани редица документи, включително и предварително споразумение между МО на Азербайджан и италианската компания Leonardo, за покупка на самолети M-346.

За момента няма никакви други съобщения и не е ясно колко броя M-346 купува Азербайджан и от коя точно модификация. Типът бе презентиран на място в страната през май 2017 г.

Азербайджанските ВВС в момента експлоатират по една ескадрила МиГ-29, Су-25 и L-39. Логично е страната да търси замяна на своите L-39, но въоръжените версии на M-346 могат да заместят, с известни условности, и Су-25 и МиГ-29.

През миналото лято от Leonardo се похвалиха, че са пласирали шест броя от своя въоръжен модел M-346FA на неназован клиент. Не е изключено да е ставало въпрос точно за Азербайджан.

M-346FA, който дебютира през 2017 г., e предназначен да изпълнява бойни задачи „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Самолетът има седем точки за окачване на боен товар (две в краищата на крилото, четири под него и една под фюзелажа). Общата маса на бойния товар може да достигне до 2 тона.

Машината е снабден с радар Grifo-346 и система за самозащита, включително и под формата на контейнер за РЕБ. Взети са и мерки за намаляване на радарната сигнатура на самолета, включително чрез поставяне на специална решетка във въздухозаборника и покрития за фанара и атакуващия ръб на крилото. M-346FA получава и военна система за опознаване „свой-чужд”.

Опционално може да се постави дейта линк, както и нашлемна система за изобразяване и целеуказване.

M-346FA може да използва целеуказващ контейнер и съответно ще е въоръжен с управляеми боеприпаси с лазерно, спътниково, инерциално или комбинирано насочване. Има възможност за използване на неуправляеми бомби, оръдейни контейнери и ракети „въздух-въздух” за близък бой.

За момента M-346 е планиран само в чистата си учебно-тренировъчна версия. Общо 72 самолета са продадени на Италия (18), Израел (30), Сингапур (12) и Полша (12).

Коментари

blog comments powered by Disqus