altКъсно снощи, 12 март, край руската авиобаза в Торжок, при изпълнение на учебен полет катастрофира сериен щурмови вертолет Ка-52. Връзката е изгубена почти веднага след излитането, а останките на вертолета са намерени едва на другия ден. Загинали са и двамата пилоти.

Вертолетът Ка-52 е излетял за учебен нощен полет в 21,05 часа московско време от учебната авиобаза в Торжок. На борда са се намирали опитен първокласен пилот и млад летец, който е преминавал през програма за приучаване. Радиовръзката с машината е прекъснала почти веднага след излитането, машината е загубена и от радарите. Скоро след това е стартирана операция по търсене и спасяване, но тя е прекратена, защото в района има силен снеговалеж.

Разбилият се вертолет е открит на другата сутрин в 08,45 часа московско време. Щурманът е намерен мъртъв, а пилота с тежки нараняване. Той е откаран в болница, където умира по-късно от раните си.

Въпреки, че Ка-52 е оборудван с катапултна система, екипажът не е правил опити да се възползва от нея. Не е бил задействан и аварийния радио-фар на вертолета. Черната кутия на машината е открита и започва нейното разчитане. По инцидента се води разследване.

Това е първата катастрофа с Ка-52 от първия ѝ полет през юни 1997 г. насам. През юни 2008 г. на въоръжение в ВВС на Русия постъпват първите серийни машини. До момента на въоръжение са постъпили около 17 машини, от общо желаните 140.  

Коментари

blog comments powered by Disqus