altПредставители на производителите на Gripen и Eurofighter изразиха сериозните си протести срещу румънското решение да се купят 24 изтребители „втора ръка” F-16 за ВВС на страната.

Шведският англоезичен вестник The Local (www.thelocal.se) цитира изказване на Ричърд Смит, маркетинговия директор на SAAB за Румъния, в която той казва, че е дълбоко учуден от решението на румънците да заложат на сделка, която не гарантира никакъв офсет. Смит не приема аргумента за липса на пари за валиден. Маркетинговия директор твърди, че предложението на SAAB е било „доста по-добро, поради щедрия 100% офсет”. Според него офсета шведската компания би осигурил хиляди нови работни места във времена на криза, докато американската оферта не предлага никакви икономически изгоди, което е просто абсурдно.

В заключение Смит казва, че „за съжаление румънските въоръжени сили ще получат нечий чужд боклук”.

Представителите на Eurofighter също изразиха разочарованието си и критикуваха румънското правителство на това, че не е обявило честен и открит търг. От Eurofighter също твърдят, че могат да предоставят „доста по-добър финансов пакет”, включващ изграждането на нов авиационен завод в Брашов.  

Коментари

blog comments powered by Disqus