altСлед два отделни инцидента въоръжените сили на САЩ спряха полетите с безпилотния вертолет MQ-8 Fire Scout. Прекратяването на операциите е за не определен период от време. Това съобщава Flightglobal.

Първият инцидент се е разиграл на 30 март край бреговете на Западна Африка. По време на нощни полети от палубата на разрушителя USS Simpson бордния MQ-8B не е успял да захване сигнала, който ще му позволи автоматично да кацне на палубата на кораба. Направени са многократни опити за кацане, но накрая е свършило горивото на апарата и той се е разбил във водата. Останките му са прибрани от разрушителя.

Вторият инцидент се е разиграл на 6 април в Афганистан. Първоначално въоръжените сили на САЩ мълчат за инцидента, но в последствие ISAF излиза със съобщение за медиите, в което казва, че в Северен Афганистан е загубен безпилотен вертолет. Единственият апарат от такъв тип, който оперира в момента там е MQ-8B на САЩ. За сега не се съобщава за причините за този инцидент, но се смята, че е малко вероятно вражески огън да е свалил апарата.

Коментари

blog comments powered by Disqus