altВеликобритания няма да преправя самолетоносачите си за самолети излитащи с катапулт и кацащи със спирачно въже. Това все повече приближава страната към решението да се върне към варианта на F-35 със съкратено излитане и вертикално кацане. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на източници в британското правителство.

В края на 2010 г. правителството на Дейвид Камерън обяви, че се отказва от F-35B, като вместо него ще купи стандартния палубен вариант F-35C. Камерън тогава оправда хода със спестяване на разходи, тъй като варианта B е по-скъп и получаване на по-способен боен самолет в лицето на палубната версия С.

Този ход налагаше престрояването на двата строящи се нови британски самолетоносачи, за да могат те да приемат на борда си F-35C, който се нуждае от катапулт за излитане и спирачни въжета за кацане. При първоначалните оценки предполагаха, че това преработване на самолетоносачите ще струва около 400 млн. паунда, но според последните оценки то ще е на стойност от около 1,8 млрд. паунда. Това ще обезсмисли и идеята британската и френска палубни авиации да оперират съвместно от самолетоносачите на двете страни, тъй като френските Rafale няма да могат да кацат на английските самолетоносачи.

Въпреки, че вече е почти 100% сигурно, че Великобритания ще се върне към F-35B, това решение все още не е формално обявено. Предполага се, че това ще стане факт в близките седмици, което ще е голям удар за Камерън.

Коментари

blog comments powered by Disqus