На орбита успешно бе изведен Союз МС-11Космическият кораб Союз МС-11 успешно бе изведен на орбита днес, 3 декември 2018 г. Това е първият старт за пилотируемия апарат след инцидента със Союз МС-10 от октомври тази година.

Корабът бе изведен на орбита от ракетата-носител Союз-ФГ, която стартира от космодрума Байконур в Казахстан в 14,31 часа московско време (13,31 часа българско). Стартът е протекал по план и 9 минути след него, космическият кораб е достигнал до орбитата си и се е отделил от третата степен на ракетата-носител.

На борда на Союз МС-11 се намират трима космонавти. Командир е руснакът Олег Кононенко, за който това е четвърти полет в космоса. Придружават го американката Ан Маклейн и канадецът Давид Сен-Жак. За тях това е първи полет в космоса.

Скачването с Международната космическа станция (МКС) се планира за малко след 19,30 часа българско време. Тримата космонавти ще останат на борда на МКС около шест месеца.

Оригинално стартът на МС-11 се планираше за края на месеца, но бе изтеглен напред, за да не остава МКС без екипаж.

Днешният старт е първия за пилотируемите космически кораби Союз МС след инцидента от 11 октомври 2018 г., при който стартът на Союз МС-10 бе прекратен и корабът се върна по балистична траектория на земята.

Разследващата комисия установи, че инцидента от 11 октомври се дължи на отказ на датчик, което е довело до това, че един от блоковете на първата степен на ракетата Союз-ФГ се е сблъскал с втората степен на ракетата, което е довело до нейното разрушаване. Двучленният екипаж на Союз МС-10 се отърва без наранявания от инцидента и се приземи аварийно в казахстанската степ, няколко минути по-късно.

След инцидента бяха проведени четири успешни старта на ракети-носител от семейството Союз, което за Роскосмос бе достатъчно да разреши старта на ракетата с пилотируем космически кораб.

Коментари

blog comments powered by Disqus