Нов успешен тест на New ShepardКомпанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Капсулата, която бе без екипаж, носена от малката ракета New Shepard излетя от космическата площадка във Ван Хорн, Тексас в 09,35 часа местно време (13,35 часа UTC). Ракетата бе издигната от течногоривния двигател BE-3, като той работи около две минути и половина, разгонвайки ракетата до скорост от 3540 km/h.

Изпитанието бе свързано със стандартния полетен профил на системата, която основно е предназначена за космически туризъм.

Малко след спирането на основния двигател, капсулата се отделя от ракетата-носител и продължава по инерция своя полет. При днешното изпитание капсулата достигна височина от 105,6 km.

Ракетата-носител се приземи меко на площадка само на 3 km от мястото си на изстрелване. Скоростта се погасява с въздушни спирачки и пускане на основния двигател. От своя страна, капсулата се приземи с парашути и кратък пуск на бордния твърдогоривен спирачен двигател, който омекотява приземяването. За капсулата полетът продължи малко над 10 минути, ракетата-носител се приземи по-бързо.

На борда на капсулата са се намирали 38 експеримента, част от които на NASA, друга част на различни изследователски институции в САЩ.

Това е петият успешен старт за тази капсула и тази ракета-носител и общо 11-тият тестов полет на New Shepard.

Ракетата за многократно използване New Shepard ще изстрелва капсула с шестима пасажери по балистична траектория за кратък суборбитален полет. Пасажерите ще изпитват безтегловност в рамките на една – две минути и ще се намират на височина от над 100 km. Капсулата има шест големи илюминатора, които ще дават възможност на космическите туристи да се насладят на Земята от космоса.

Известно е, че в момента Blue Origin сглобява New Shepard, който ще бъде използван за реални полети с хора. От компанията, която е известна с това, че практически не обявява бъдещите си планове, запазват мълчание, кога ще започнат редовните туристически полети. Все пак е известно, че в рамките на 2019 г. ще бъде извършен първия изпитателен полет с хора на борда.

В същото време през миналата седмица от Blue Origin публикуваха тайнствено съобщение в профила си в социалната мрежа Twitter. Съобщението гласи само “5.9.19” и съдържа снимка на кораба Endurance, използван за неуспешната арктическа експедиция на Ърнест Шакълтън през 1914 г. Предполага се, че “5.9.19” е датата 9 май 2019 г. (в САЩ месеца се изписва преди деня), когато ще бъдат дадени повече детайли.

Коментари

blog comments powered by Disqus