Списание

АЕРО бр. 81 (май 2015 г.) 

Купете в електронен формат тук!

Петдесет и първото издание Новини – военна авиация Новини – гражданска авиация Пътят на младите Александър МЛАДЕНОВ разказва за хода на курса за ускорена подготовка на млади летци.  Бъдещето е все така мрачно Красимир ГРОЗЕВ разглежда процесите около изтребителната авиация на България, които текат в момента. Загрижен съм, ако Полша поеме ремонта на МиГ-29 Генерал-майор о.р. Александър Александров, летец-космонавт и представител на РСК „МиГ”, разговаря с Красимир ГРОЗЕВ за последните развития около поддръжката на българските МиГ-29, излагайки позицията на представляваната от него компания. Бурже 2015 – новини Поръчките Мъгливият дебют Бурже 2015 – новини Иновации в оранжево Евгени АНДОНОВ разказва за последните новини около стратегията за бъдещо развитие на британския нискотарифен превозвач еasyJet, както и представените технологии по време на Деня на иновациите, проведен в Милано в началото на юни. Отслабващо привличане?! Александър МЛАДЕНОВ разказва с текст и снимки за най-слабото и безлично международно авиационно учение на изтребителната авиация, някога провеждано у нас  Скорпион в Графа Красимир ГРОЗЕВ и Александър МЛАДЕНОВ разказват за презентацията на лекия разузнавателно-ударен самолет Textron Scorpion, която стана факт в авиобаза Граф Игнатиево на 24 юни 2015 г. Разбити ескадрили  Екипът на АЕРО разглежда проблемите по ефективното бойно използване на армадата бойни безпилотни апарати на ВВС на САЩ, масово представени във всички войни, водени от САЩ през последните две десетилетия  Учебните самолети днес - Част II Красимир ГРОЗЕВ продължава разказа си за модерните учебно-тренировъчни самолети, които днес са налични на авиационния пазар. Ловци на V-1 Преди 71 години в небето на Англия се разгаря необикновена битка. Изтребителните сили на Сюзниците се изправят срещу нов и непознат противник – първата крилата ракета, приета на въоръжение и задействана в реални военни действия. Борис ЛИЛОВ разказва за ловците на „оръжието чудо“ на Третия райх.

АЕРО бр. 80 (април 2015 г.) 

Купете в електронен формат тук!

Големият шлем на Rafale Красимир ГРОЗЕВ обобщава новите експортни успехи на френския многоцелеви изтребител Dassault Rafale (Дасо Рафал). Новини – военна авиация Новини – гражданска авиация Обещания и изпълнения Красимир ГРОЗЕВ разглежда развитието около днешното състояние и перспективите пред българската изтребителна авиация на базата на събитията през май и юни 2015 г. Въздушното наблюдение на НАТО Александър МЛАДЕНОВ разказва за прогреса на най-голямата програма за общо купуване и опериране с безпилотни разузнавателни системи в рамките на НАТО.  Тракийски орел 2015-1“ – първото за годината  Александър МЛАДЕНОВ посети авиобаза Граф Игнатиево за първото международно учение на изтребителната и щурмовата авиация на нашите ВВС за годината.  ХелиРусия-2015 Тазгодишното вече станало традиционно вертолетно (хеликоптерно) изложение „ХелиРусия“ се проведе на обичайното място – центърът „Крокус Экспо“ в покрайнините на Москва в периода 21–23 май. Представени бяха 219 изложителя от 12 държави, включително САЩ, Германия, Франция и Италия. Местните производители демонстрираха своите нови вертолети, докато западните грандове препотвърдиха своята решимост да отхапят все по-големи парчета от бързо разширяващия се граждански пазар в Русия в средния и лекия клас. Александър МЛАДЕНОВ посети изложението и описва най-интересното от него. Новият „Джъмбо Джет“  Прогресът продължава Борис ЛИЛОВ разказва за най-новото развитие около последната модификация на легендарния Boeing 747 ПАК-ФА Затишие пред буря? Красимир ГРОЗЕВ прави обзор на последните развития около руската програма за създаване на изтребител от следващо поколение Т-50 (ПАК ФА). Учебните самолети днес - Част I Преди три броя разгледахме модерните системи за обучение на военни пилоти и основните тенденции в последно време. Сега Красимир ГРОЗЕВ ще направи преглед в две части на актуалните турбовитлови и реактивни учебни самолети, предлагани днес на пазара. В тази част той прави преглед на турбовитловите модели. Въздушните фериботи Борис ЛИЛОВ разказва за необикновената история на един от най-интересните товарни самолети в света – ATL-98 Carvair. Оръжието на българската авиация - част IX Евгени АНДОНОВ продължава разказа за историческите превратности по въоръжаването и използването на авиационното артилерийско и стрелково въоръжение от 50-те до 80- те години на миналия век на родната военна авиация.

АЕРО бр. 79 (март 2015 г.) Купете в електронен формат тук!

Краят наближава Красимир ГРОЗЕВ прави обзор на ситуацията в изтребителната авиация на България и се опитва да начертае възможните варианти за нейното бъдеще. Новини – военна авиация Новини – гражданска авиация Умишлено фатално снижение Александър МЛАДЕНОВ разглежда някои аспекти около широко осветената от медиите по света катастрофа на полет 4U9525 във френските  Алпи на 24 март 2015 г.  Тракийски орел 2015-1 – първото за годината  Т-Х Конкурсът на конкурсите Екипът на АЕРО прави кратък обзор на конкурса T-X, който трябва да избере нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение за ВВС на САЩ. МиГ-31 – имперският прехващач Александър МЛАДЕНОВ оценява възможностите на флота тежки изтребители прехващачи МиГ-31 на руските ВВС, който в момента преминава модернизация, комбинирана с удължаване на техническия ре сурс. 3000 часа във въздуха и четвърт век на служба На 9 март 2015 г. старши помощник-началникът в отделение „Планиране и отчитане на летателната дейност” в 24-та авиобаза Крумово майор Крум Семов лети като втори пилот на вертолет AS 532 Cougar за оказване на помощ на бедстващи в Родопите. Tогава той преминава границата от 3000 летателни часа, което е сериозно постижение за всеки военен авиатор. Борис ЛИЛОВ разказва за кариерата на един от най-опитните вертолетчици от Крумово  Цветан Стойновски: инструкторът на космонавта Георги Иванов и на Чавдар Джуров (част II) Ганчо КАМЕНАРСКИ разказва за авиаторската кариера на един заслужил и уважаван ветеран от военната и спортната авиация. Оръжието на българската авиация - Част VIII Евгени АНДОНОВ продължава обзорния преглед на авиационното стрелково-артилерийско въоръжение на българската военна авиация през годините на нейното съществуване.

АЕРО бр. 78 (февруари 2015 г.) Купете в електронен формат тук!

Heli-Expo-2015 Традиционното изложение за хеликоптерни технологии Heli-Expo-2015 тази година се проведе от 3 до 5 март в Орландо, Флорида, в САЩ. Александър МЛАДЕНОВ беше там и разказва от първа ръка. Новини – военна авиация Новини – гражданска авиация Новини от България Годишният доклад на АБА Българските авиокомпании запазват позициите си Ученията през 2015 г. Красимир ГРОЗЕВ се срещна с полковник Николай Тушев от командването на ВВС и разговаря с него за основните учения и тренировки, които предстоят през годината.  Вертолети в снежния ад В началото на месец март цяла България бе изненадана от силни снеговалежи. Особено тежко бе положението в Родопите, където много села останаха без ток, храна и напълно откъснати от външния свят. И така на мъжете и жените от авиобаза Крумово се наложи отново да помагат на бедстващи българи. Борис ЛИЛОВ посети базата, за да се срещне с някои от авиаторите, участвали в спасителната акция. Цветан Стойновски: инструкторът на космонавта Георги Иванов и на Чавдар Джуров Ганчо КАМЕНАРСКИ разказва за авиаторската кариера на един заслужил и уважаван ветеран от военната и спортната авиация. Балтийски патрул От миналата година НАТО поддържа режим на усилено дежурство по „ер полисинг“ в Прибалтика. В началото на тази година мисията се изпълнява от военновъздушните сили на Полша и Италия. Ричард КУПЪР и Стив КОМБЕР посетиха авиобаза Шауляй в Литва, за да опишат в текст и снимки как се носи дежурството във времена на повишено напрежение между НАТО и Русия.  Летящото зайче Борис ЛИЛОВ разказва за един от най-уникалните лични самолети, който се е носил в небесата за кратко, но е оставил огромна диря след себе си. А именно, личният самолет на бащата на „Плейбой“ – Хю Хефнър. Следвоенният „Мустанг“ North American P-51 Mustang (мустанг – див кон в Северна Америка) e безспорно сред най-емблематичните бойни самолети на САЩ в годините на Втората световна война. Бойната му кариера продължава и след края ѝ, но е малко известен факт, че опитите за подобряване на конструкцията му и оптимизирането ѝ към изпълняването на ударни задачи не спират чак до началото на 80-те години. Красимир ГРОЗЕВ разказва за този малко известен клон на семейството на Mustang. Оръжието на българската авиация - част VII Евгени АНДОНОВ продължава с обзорния преглед на авиационното стрелково-артилерийско въоръжение на българската военна авиация през годините на нейното съществуване.

АЕРО бр. 77 (януари 2015 г.) 

Купете в електронен формат тук!

Най-накрая продадоха Rafale Красимир ГРОЗЕВ прави кратък обзор на първата експортна сделка за френския многоцелеви изтребител Dassault Rafale и обобщава експортните му перспективи. Новини – Военна авиация Новини – Гражданска авиация Новини от България Новият играч Красимир ГРОЗЕВ разказва за първия полет на новия тактически транспортен самолет Embraer KC-390, както и за перспективите пред него. Златната ера на ATR  Екипът на АЕРО разказва накратко за постиженията на европейския самолетостроител ATR и неговите планове за бъдещето. Учебно-тренировъчните системи  Екипът на АЕРО разглежда основните системи за военно летателно обучение във водещите държави по света.  Реактивната светкавица Борис ЛИЛОВ разказва накратко за Arado Ar 234 – първият реактивен бомбардировач в света, постъпил на въоръжение. Треска за поддръжка Красимир ГРОЗЕВ разглежда дебата, който се разрази в САЩ относно наличието на специализирана авиационна платформа за непосредствена авиационна поддръжка в светлината на плановете за пенсионирането на А-10. Су-15 – чистият прехващач  Александър МЛАДЕНОВ разглежда създаването и службата на изтребителя прехващач Су-15 – една емблематична машина от времето на Студената война. Оръжието на българската авиация - част VI Евгени АНДОНОВ продължава с обзорния преглед на авиационното стрелково-артилерийско въоръжение на българската военна авиация през годините на нейното съществуване.  

АЕРО бр. 76 (декември 2014 г.) 

Купете в електронен формат тук!

Airbus продължава напред Екипът на АЕРО прави кратък преглед на постиженията на европейския самолетостроител Airbus през изминалата 2014 г. и на основните задачи през новата година. Новини – Военна авиация Новини – Гражданска авиация Новини от България  Доставките за руската военна авиация през 2014 г. Борис ЛИЛОВ прави обзор на доставките на военни самолети за руската военна авиация на база на данните, изнесени от руския Център за анализ на стратегии и технологии (ЦАСТ) – независима организация за военни анализи.  Джухай 2014 Китайската индустрия се отваря към света Красимир ГРОЗЕВ разказва за последното издание на домашното китайско авиоизложение, което се провежда в Джухай на всяка четна година. Допълнителни материали и снимки от Китай от Иван ВУКАДИНОВ. Руското гражданско самолетостроене през 2014 г. Екипът на АЕРО представя накратко статистиката за производството на граждански самолети в Русия на база на данните, публикувани от авторитетното руско списание „Взлет”. Подмладена класика  Александър Младенов разглежда прогреса на проекта за създаване на нов вариант на вечната класика Ми-8/17/171  AH-1 Cobra Двудвигателните модели -Част IV Красимир ГРОЗЕВ приключва монографията за американския щурмови вертолет AH-1 Cobra с представяне на двудвигателните модели на семейството и тяхната бойна биография. Оръжието на българската авиация - Част V Евгени АНДОНОВ продължава поредицата, разказваща за стрелковото и артилерийското въоръжение на основните типове самолети на въоръжение в българската военна авиация през годините.

АЕРО бр. 75 (ноември 2014 г.)

Купете в електронен формат тук!

Три теории за бойната ни авиация Красимир ГРОЗЕВ прави кратък обзор на събитията, които предопределиха бъдещето на българската бойна авиация в следващите една до две или три години, и се опитва да начертае възможните сценарии след това. Новини – Военна авиация Новини – Гражданска авиация Новини от България  Безпилотни системи за ВВС Красимир ГРОЗЕВ присъства на провелия се на 12 декември 2014 г. семинар на тема „Безпилотни летателни системи за нуждите на ВВС” и разказва накратко за него. Интензивно Александър МЛАДЕНОВ разказва за новата инициатива на командването на ВВС, имаща за цел да съживи системата за летателно обучение  Идва ли краят на A380? Вижда ли се краят на производството на най-големия пътнически самолет в историята Airbus A380? Доскоро това бе еретична мисъл, но видимо тя вече се прокрадва в главите на висшия мениджмънт на Airbus Group (до края на 2013 г. компанията носеше името EADS).  Екипът на АЕРО разглежда ситуацията. Boeing 787 Време за равносметки Към декември 2014 г. емблематичният Boeing 787 е в търговска експлоатация вече три години. Отзивите са нееднозначни поради комбинацията от многобройни „детски болести“ и висока горивна икономичност. Екипът на АЕРО обобщава какво се случи през това време.  На скоростен пробив Екипът на АЕРО проследява най-новите разработки в областта на високоскоростните вертолети. АH-1 Cobra Противотанковият вертолет Част III Красимир ГРОЗЕВ продължава с монографията, посветена на първия сериен щурмови вертолет в света – Bell AH-1 Cobra. B-1 Зрелите години - Част II Борис ЛИЛОВ приключва своя разказ за американския стратегически бомбардировач B-1. Оръжието на българската авиация - Част IV Евгени АНДОНОВ продълажава поредицата, разказваща за стрелковото и артилерийското въоръжение на самолетите на Въздушни войски и някои основни моменти от използването му.

 

АЕРО бр. 74 (октомври 2014 г.) В продажба!

Купете в електронен формат от тук!

ВВС днес и утре Красимир ГРОЗЕВ прави традиционния аналитичен обзор на днешното състояние на военната авиация на Република България и предизвикателствата и перспективите за следващите няколко години. Новини – Военна авиация Новини – Гражданска авиация „Това сме ние“ – оценка отличен Екипът на АЕРО обобщава видяното и усетеното на авиошоуто от 11 октомври на летище София Коалицията срещу ИД – начало на истинската война Екипът на АЕРО разглежда началото на участието на авиацията на международната коалиция в бомбардировките срещу войските и важни инфраструктурни обекти на ИД в Ирак и Сирия Безславен край Екипът на АЕРО проследява провала на програмата С-27А в Афганистан Произведено в Япония Когато преди 30–40 години японските автомобилни производители започват все по-сериозно да навлизат на световния пазар, се смяташе, че е въпрос на време да се наложат на него, а след това японската индустрия да скочи на по-сериозни предизвикателства. Като например самолетостроенето. Днес японските автомобили дори и в България са масова гледка, но японски самолети в небето няма. Това обаче може би е на път да се промени. Екипът на АЕРО разказва накратко за Mitsubishi Regional Jet (MRJ). Тежки дни за „Върджин Галактик“ Екипът на АЕРО разглежда ситуацията около катастрофата на въздушно-космическия апарат SS2 на 31 октомври, която поставя под въпрос бъдещето на поредното амбициозно начинание на ексцентричния милиардер Ричард Брансън. На посещение в Торжок Учебният център на руската армейска авиация е елитна част, чиито инструктори имат боен опит и са ангажирани в сериозни изследователски и изпитателни програми. Александър МЛАДЕНОВ разказва. Въздушната война в Украйна - Част II Красимир ГРОЗЕВ продължава с разказа си за бойното използване на украинската военна авиация в гражданската война, която обхвана източната част на Украйна през лятото на 2014 г. B-1 Трудният път към успеха - Част I Създаването на В-1 е един от най-трудните и дълги процеси в историята на ВВС на САЩ. Самолетът преживява края на програмата по разработка, както и края на Студената война, когато променя кардинално своята роля от платформа за нанасяне на удари с термоядрено оръжие до ефективна машина за оказване на непосредствена авиационна поддръжка по време на войната на САЩ срещу тероризма. Днес В-1 изживява своя втора младост с активно използване в редица локални конфликти по целия свят. Борис ЛИЛОВ разказва. Оръжието на Българската авиация – част III Евгени АНДОНОВ продължава разказа си с трета част за развитието на българската авиация и стрелковото въоръжение на българските самолети през 30-те и 40-те години на миналия век. За съжаление, редакцията ни дължи огромно извинение към читателите, за новия брой. По време на изпращането на файловете от предпечатната подготовка за печатницата е възникнала трудно обяснима грешка, заради която почти всички текстове към снимки са повредени и трудни за четене. Това бе установено след приключване на печата. На част от тиража успяхме да сложим вложка с коректните текстове, на част не успяхме, тъй като вече бе в разпространение. За тези, които нямат коректните текстове ги слагаме тук: http://aeropress-bg.com/images/Aero10_vlojka.pdf Ще се опитаме да компенсираме тази неприятна изненада със следващия брой. Още веднъж, извинявайте!

АЕРО бр. 73 (септември 2014 г.) + приложение МиГ-29 в България 

Електронното учение Красимир ГРОЗЕВ разказва за провелото се в края на септември и началото на октомври учение „Рамщайн гард”. Новини – Военна авиация Новини – Гражданска авиация Новини от България Въздушната война в Украйна - Част I Какво се случи в Украйна от края на февруари до началото на септември 2014 г.? Кървавата гражданска война, която се разрази в страната, бе едно от мрачните събития на настоящата година. Авиацията отново беше задействана в този братоубийствен конфликт, може би не толкова съществена, колкото сме свикнали в последните години, но нейната роля и място трябва да бъдат анализирани. Красимир ГРОЗЕВ обобщава наличните данни за участието на авиацията в този конфликт. Дългата ръка на Франция Точно преди 55 години се издига във въздуха един забележителен свръхзвуков бомбардировач. Това е Mirage IV, който дълги години служи като носител на ядрено оръжие, а по-късно и като разузнавателна платформа, която взима участие в конфликти из целия свят. Борис ЛИЛОВ разказва за самолета. Оръжието на българската авиация - Част II Във втората част от поредицата инж. Евгени АНДОНОВ разказва за авиационното оръжие на родната авиация по време на Първата световна война и как България се опитва да преодолее кризата след Ньойския мирен договор, забранил притежаването на бойни самолети. Приложение – МиГ-29 в България Обем - 84 страници. АЕРО бр. 73 (септември 2014 г.) + приложение МиГ-29 в БългарияНачалото Техническа експлоатация в България Приучаването На родна земя Евгени Манев и МиГ-29 Началното десетилетие Илия Милушев и МиГ-29 Иван Лалов и МиГ-29 Най-трудните години Румен Радев и МиГ-29 Да разчупиш ледовете Виктор Христов и МиГ-29 Петър Петров и МиГ-29 Любомир Славов и МиГ-29 Ивайло Димитров – Ивака и МиГ-29 Стоян Петков и МиГ-29 Класическият МиГ-29 Янко Янков и МиГ-29 Новото време

АЕРО бр. 72 (август 2014 г.) 

Презокеанските амбиции на BH Air В самия край на юли 2014 г. в България пристигна дългоочаквания широкофюзелажен Airbus A330-200 на родния авиопревозвача BH Air. Красимир ГРОЗЕВ се срещна с Управителя и управляващ съдружник на компанията капитан Янко Иванов, за да разбере какви са плановете на BH Air за новата им придобивка. Новини – Военна авиация Новини – Гражданска авиация Новини от България Чужди тела На 9 септември комисията за разследване на катастрофатана полет МН17,работеща под ръководството на холандския борд за безопасност (DutchSafetyBoard – DSB), публикува предварителния доклад. Александър МЛАДЕНОВ обобщава основните моменти в него. „Секретното“ учение на Графа Екипът на АЕРО обобщава случилото се по време на българско-американска летателна тренировка „Тракийски орел 2014”. Аварийно-спасителна тренировка Чавдар ГЪРЧЕВ разказва в текст и снимки за екшъна на летище Пловдив. Курс за приучване на МиГ-21 През 2014 г. ветеранът МиГ-21 не само че остана на служба в българските ВВС и след своята 50-а годишнина, но беше организиран курс за приучване на млади летци. Това нещо се смяташе, че е останало безвъзвратно в миналото, защото последният такъв курс се проведе през далечната 2008 г. Но както се казва, когато има средства и желание, невъзможното става възможно. Красимир ГРОЗЕВ разказва как започна курсът. Въздушната мощ на Украйна С голямо съжаление станахме отново свидетели на една много кървава война в границите на Европа. Въоръженият конфликт в източната част на Украйна за едни е антитерористична операция, за други – националноосвободителна война, но реалностите показват, че говорим за пълномащабна гражданска война, която се води между украинското правителство и проруските въоръжени формирования в Донбас. Красимир ГРОЗЕВ се опитва да обобщи наличната до момента информация за състоянието на украинската военна авиация до началото на конфликта. Безпилотните и военнотодело От две десетилетия сме свидетели на непрекъснатия възход на безпилотните летателни апарати от висок клас във военното дело. Особено впечатляващ е прогресът на САЩ, Израел и донякъде Западна Европа. Докога ще продължи той и къде се крият подводните камъни, които ще ограничат бурния растеж, особено при системите от висок клас, чиито цени растат от ден на ден. Екипът на АЕРО се опитва да анализира оперативните преимущества и ограничения. „Фантом“ в Турция Историята на турските изтребители F-4 Phantom започва през далечната 1974 г. Благодарение на сериозна модернизация и интеграция на огромно разнообразие от модерно въоръжение се очаква тя да продължи до началото на следващото десетилетие, когато ветераните ще бъдат заменени от F-35A. Борис ЛИЛОВ разказва. Ислямска държава в настъпление Оръжието на българската авиация - Част I Инж. Евгени АНДОНОВ разказва за началното развитие на авиационното стрелково и артилерийско въоръжение на българската военна авиация прeз годините.