altВертолет AW109 на Специализираният отряд за въздушно наблюдение към ГД „Гранична полиция” участва в спасителна акция по откриване и спасяване на група нелегални емигранти, които се е била изгубила в снежните преспи на Югоизточна България – в района на село Крайново.

Операцията е извършена днес, 21 декември. Група от осем африканци, включително и две деца, навлезли в страната през българо-турската граница в района на Странджа, но бързо се оказали изгубени и притиснати от лошото време и минусовите температури между границата и възпрепятстващите гранични съоръжения.

Групата е имала телефон и се е свързала с телефон 112 за помощ, от където са ги посъветвали да запалят огън, за да могат по-лесно да ги открият от въздуха.

В същото време от авиобаза Безмер е излетял дежурния вертолет AW109 борд 514, който започва да издирва пострадалите с помощта на бордната си оптико-електронна система за наблюдение. Изпълнени са общо три полета за издирване, като групата е забелязана благодарение на инфрачервената сигнатура на запаления огън. Координатите на групата са засечени и предадени на наземен екип. При спасяването температурата на въздуха е била -4 градуса, а долната граница на облачността – около 1000 метра.

Наземният екип от Районна дирекция на Гранична полиция Елхово е открила групата почти замръзнала. Общо цялата спасителна операция е продължила пет часа. Екипажът на борд 514 се е състоял от Петър Георгиев – командир, Борислав Петров - втори пилот и Иван Иванов - борден техник и оператор на системата за наблюдение.  

Коментари

blog comments powered by Disqus