Премиерът Райков: Ще поискаме необвързваща оферта за нови изтребителиСлужебният министър председател Марин Райков обяви днес след заседание на Министерски съвет, че подкрепя  плана за закупуване на нови изтребители за българските ВВС, като заяви, че в следващите три месеца ще бъдат поискани оферти от съответни производители, които няма да бъдат правно ангажиращи.

„С тази категорична уговорка, че офертите няма да бъдат правно ангажиращи, аз смятам, че това е много добра първа стъпка, която ще ни позволи постепенно да анализираме и възможностите в годините, които ще имаме във финансово отношение, да видим какви средства да заложим в бъдеще. Модернизацията на Българската армия и обновяването на въоръжението нямат алтернатива в България. Това произтича и от нашите ангажименти, свързани с членството ни в НАТО, но също така и със собствената ни ангажираност с националната сигурност на държавата”, заяви още премиерът Райков.

„До края на месеца се дефинират условията, на които трябва да отговаря един изтребител, за да отговаря на стандартите на Българската армия и на ангажиментите, които имаме към НАТО и към сигурността на тази страна. След това започва процедурата за подаване юридически необвързващи оферти от страна на потенциални производители, които произвеждат изтребители с тези изисквания”, каза Калин Христов, министър на финансите. Той също подчерта, че няма избран самолет.

Думите на двамата министри идват точно ден, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че силно подкрепя плана за придобиване на нов боен самолет. Президентът, обаче подчерта, че проектът ще остане в зоната на отговорност на следващото правителство.

Трудно е да се тълкуват думите на президента и двамата министри, особено на фона на предстоящите след пет дни избори, чийто резултат не е ясен. Ако думите на президентът Плевнелиев могат да се тълкуват, като формално потупване по гърба на армията и заявяване на морална подкрепа, то обясненията на министър председателя и финансовия министър са значително по-сериозни заявки, че процесът на избор на нов боен самолет продължава под някаква форма. Самият процес, който бе бутан сериозно от предходния военен министър Аню Ангелов, обаче остава спорен, особено във финансовата си част, факта, че се избягва Закона за обществени поръчки и отказа от всякакво компенсационно споразумение под формата на офсет или индустриално партньорство.

За сега мълчание по темата запазва служебния военен министър Тодор Тагарев. В самото начало на своя мандат той обяви, че няма да финализира процеса, най-малкото защото служебното правителство няма такива правомощия и дори заяви, че проектът не е във фокуса на неговото внимание.

Коментари

blog comments powered by Disqus