Министър Найденов: Няма пари за нов изтребителНовият военен министър Ангел Найденов директно заяви, че е неуместно да се говори за придобиване на нов изтребител за ВВС на фона на социално-икономическото положение в страната. Това той направи в интервю пред всекидневника „Труд”.

„В момента голяма част от българите се намират в тежко финансово положение. Чух оценките на специалистите от финансовото министерство, които прогнозираха много сериозно неизпълнение в приходната част на бюджета. Те са в порядъка на 800 млн. лв. до 1 млрд. лв. Това ще затрудни много изпълнението на социалната програма на господин Орешарски. Някак си на този фон да коментирам темата за придобиване на нов изтребител е, меко казано, неуместно.”, каза пред „Труд” министър Найденов.

Найденов още посочи, че предстои да се запознае с доклада за свършеното по проекта за придобиване на нов боен самолет, но заяви и че е силно затруднен от финансовото състояние на държавата.

Подобна теза Найденов защити и в предаването „На светло” по НОВА.

„България има нужда от нов тип многоцелев изтребител, но в момента нямаме финансовата възможност за да си позволим неговото придобиване.”, каза военния министър пред Люба Кулезич. Той още посочи, че всеки във ВВС мечтае за нов боен самолет, но финансовото натоварване от този проек ще е огромно. Найденов, обаче подчерта, че липсата на финансиране не трябва да е вечното оправдание за спъване на процесите на модернизация.

Новият министър на отбраната заяви пред "Труд", че е силно загрижен от състоянието на военната ни авиация, като това според него се дължи на забавяне в изпълнението на процедурите по възлагане на обществени поръчки.

„Разпоредих да се изготвят предложения за промени в Закона за обществените поръчки, които, без да противоречат на европейските изисквания, облекчават процедурите по осъществяването им. Сега има много проблеми по прилагането на обществените поръчки. Неприемливо е да стартира обществена поръчка, която да бъде реализирана след девет месеца. Трябва да има обозрими срокове.”, каза по темата с обществените поръчки Ангел Найденов.

Цялото интервю в "Труд" може да прочетете тук.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus