Долната камера на швейцарския парламент подкрепи GripenДолната камера на швейцарския парламент подкрепи покупката на 22 многоцелеви изтребителя Gripen E, чиято проектна цена възлиза на $3,5 млрд. Това стана след гласуване проведено на 11 септември.

113 от швейцарските депутати са подкрепили покупката, която трябва да замени остарелия флот от леки изтребители F-5 Tiger II, докато 68 са били против нея. На 18 септември предстои обсъждане в горната камера на швейцарския парламент.

Макар, че още през ноември 2011 г. швейцарското правителство обяви желанието си да купи 22 Gripen E, окончателното решение все още не е на лице, поради дългата процедура за одобрение на подобна сделка в Конфедерацията.

Дори и покупката да бъде одобрена от двете камери на швейцарския парламент все още съществува възможност да не се стигне до сделка, ако швейцарския народ поиска референдум по въпроса. Това може да стане с подписите на 50 000 граждани или ако управлението на осем от кантоните в Конфедерацията поиска това.

На 8 септември швейцарския вестник „SonntagsBlick” публикува социологическо проучване, според което 63% от швейцарците са против покупката на Gripen, 31% са за, а 6% нямат мнение. Резултатите са сходни с аналогично проучване проведено от същия вестник година по-рано, когато 64,1% са били против, 25,6% са били за, а 10,3% са нямали мнение.

Швейцария трябва да получи 22 едноместни Gripen E между 2018 и 2021 г., като преди това между 2016 и 2020 г. ще експлоатира на лизинг осем Gripen C и три Gripen D, които ще послужат като мост между сегашните остарели F-5 и новият изтребител.  

Коментари

blog comments powered by Disqus