Полетя CSeriesНовият пътнически самолет на канадската компания Bombardier CS100 от фамилията CSeries изпълни успешно днес, 16 септември, своя първи полет. Полетът е продължил два часа и половина и е преминал без забележки.

Самолетът, носещ заводското означение FTV-1 и цивилна канадска регистрация C-FBCS излетя в 09,55 часа местно време от международното летище на Монреал, където се намира и завода на Bombardier. Командир на полета е Чък Елис, втори пилот Анди Литавник и Андреас Хортоно, борден инженер.

Максималната достигната височина по време на полета е била 3810 m, максималната скорост е достигнала 426 km/h, а колесникът е бил прибран и след това успешно пуснат в рамките на полета. FTV-1 се приземи отново в Монреал около 12,25 часа местно време.

„Характеристиките на CSeries са много впечатляващи! Не може да искаме по-добър дебютен полет” – това е заявил след полета капитан Елис.

CSeries е фамилия от 110 – 149 местни самолети, задвижвани от двигателите Pratt & Whitney PW1500G. В самолета са вложени голямо количество композитни материали. CSeries има два основни модела – по-малкия CS100 и удължения CS300. Твърдите поръчки за семейството са за 177 броя, плюс още 131 опции.

Стартовият клиент, шведската регионална авиокомпания Malmö Aviation, ще получи първия си CS100 след около една година.

Видео с първия полет тук.

Полетя CSeries

Полетя CSeries

Полетя CSeries 

Коментари

blog comments powered by Disqus