Китай продължава изпитанията на своя самолетоносачКитайските ВМС продължават усилено да изпитват своя самолетоносач Liaoning (бивш „Варяг” от Проект 1143.6), както и палубните изтребители J-15. От първи до 21 септември 2013 г. Liаoning се е намирал в открито море, което е най-дългия период от официалното му приемане на въоръжение на 25 септември 2012 г. насам.

В официално съобщение на китайското Министерство на отбраната се казва, че в рамките на това плаване са били извършени над 100 изпитателни полети с изтребителите J-15, като са изпитвани излитане с максимална излетна маса, излитане от различни позиции на самолетоносача и изпитания на различни оръжейни конфигурации.

На разпространен видео репортаж за китайската държавна телевизия се вижда, че изтребителите J-15 се изпитват с габаритно-масови макети на различни оръжия, включително ракети „въздух-въздух” PL-8 и PL-12, противокорабни ракети YJ-83K, 500-kg свободно падащи бомби и контейнер за дозареждане във въздуха по системата „шланг-конус”.

Програмата за развитие на китайската палубна авиация продължава да набира скорост. В началото на септември стана ясно, че J-15 (вариация на Су-27К) е влязал в серийно производство и първият сериен самолет е готов. Освен това в началото на август се появиха снимки показващи секции на строящия се нов китайски самолетоносач, който по всичко личи, че ще е дериват на Проект 1143.6.

Китай продължава изпитанията на своя самолетоносач

 

Коментари

blog comments powered by Disqus