Полетя първият модернизиран индийски Mirage 2000Първият серийно модернизиран индийски изтребител Mirage 2000 изпълни първия си полет в авиобаза Истър, Франция на 5 октомври. Това е част от сделката, която Индия подписа с френските компании Dassault и Thales за модернизация на целия флот от Mirage 2000.

Сделката, която е на стойност от $2,4 млрд. бе подписана през юли 2011 г. и включваше в себе си модернизацията на 51 изтребителя Mirage 2000H/TH. В последствия, обаче бяха загубени при инциденти и така индийския флот остана в рамките на 49 броя.

През декември 2011 г. бяха облетени два от прототипите по програмата, едноместна и двуместна машина. По договор във Франция ще бъдат модернизирани още два Mirage 2000, като процеса ще се наблюдава от индийската държавна компания  Hindustan Aeronautics (HAL). Останалите 45 самолета ще се модернизират в Индия от HAL.

Първоначалните изпитания ще се извършват във Франция, но пълния процес на изпитания и сертификация ще се извърши в Индия от HAL.

Модернизацията включва в себе си поставяне на нов радар Thales RDY, изцяло стъклена кабина, нашлемна система за целеуказване и изобразяване, модернизирана авионика, нова система за самозащита и нов дейта линк. Също така ВВС на Индия избраха ракетата MBDA Mica за нова стандартна ракета „въздух-въздух” за индийските Mirage 2000 и в отделна сделка за $1,3 млрд. купиха 500 от тези ракети.  

Коментари

blog comments powered by Disqus