Индия ще купи японската амфибия US-2Индия най-вероятно ще купи японската амфибия ShinMaywa US-2i. Това стана ясно след срещата между индийския министър на отбраната А К Антони и неговия японски колега Ицунори Онодера.

Двамата министри са се срещнали с цел задълбочаване на отношенията между двете страни и допълнително проучване на японската амфибия US-2. Това практически оставя японския самолет, като единствен кандидат за индийската програма за покупка на амфибиен самолет за търсене и спасяване.

Индия иска да купи девет амфибии, които да се използват от ВМС за страната за изпълнение на задачи по търсене и спасяване. Други кандидати, които се разглеждат са Bombardier CL-415, Бериев Бе-200 и Dornier Seastar CD2.

US-2, който се експлоатира от Японските сили за самоотбрана се задвижва от четири турбовитлови двигателя, има далечина на полет от 4700 m, максимална скорост от 550 km/h и максимална излетна маса от 47 тона. Машината може да излита и каца при вълнение от пет бала, което е непостижимо за другите опции в конкурса.

Ако сделката се осъществи, това би било първия оръжеен експорт в най-новата история на страната. Япония доскоро спазваше самоналожената забрана за експорт на оръжия.

Коментари

blog comments powered by Disqus