Сериозни технически познания са били нужни при отвличането на полет MH370Сериозни и задълбочени технически познания по Boeing 777 са били необходими за изключването на сателитната връзка на изчезналия самолет. Това съобщават източници запознати с разследването на изчезналия полет MH370, цитирани от Reuters.

Изключването на сателитната система за комуникация ACARS е станало между 01,07 и 01,37 часа местно време и е изисквало задълбочени познания по конструкцията и устройството на Boeing 777.

Reuters e говорилa с шест пилота с опит на типа, като те единодушно са заявили, че изключването на системата не е било лесна задача, като описание на тази процедура не може да се намери в инструкциите за летателна експлоатация на Boeing 777.

За изключването на транспондера се изисква използването на един превключвател в пилотската кабина, но за изключването на ACARS трябва да се слезе в отсека с авиониката, който се намира под пътническата кабина и изключване на точно определени автоматични прекъсвачи. Достъп до отсека може да има през пилотската кабина.

Източници от разследването са обяснили пред Reuters, че човекът, който е изключил системата е имал познания отвъд тези с които разполага средностатистическия пилот на Boeing 777.

Днес малайзийските власти съобщиха, че последната гласова комуникация от борда на изчезналия самолет е била осъществена от втория пилот Фарик Абдул Хамид. Това е станало точно в 01,19 часа местно време. Две минути по-късно е изключен и транспондера. Не е ясен точния момент на изключване на сателитната връзка, но в 01,37 часа, когато по график е трябвало от борда да се изпратят серия съобщения за техническото състояние на машината това не е станало. Малайзийските власти отбелязват, че всичко това е станало точно при преминаването на изчезналата машина от зоната за отговорност на малайзийското РВД към зоната на виетнамското РВД, което според разследващите не е случайно.

Коментари

blog comments powered by Disqus