Предстои тренировката „Тракийски орел 2015-1”Днес, 17 април 2015 г., приключи пребазирането на американските Изтребители F-15C/D от състава на Въздушната национална гвардия на Луизиана в българската авиобаза Граф Игнатиево. Те са тук за участие във второто издание на българо-американската тренировка „Тракийски орел”. Това съобщават от ВВС.

Българските ВВС ще участват със самолети МиГ-29, Су-25 и зенитно-ракетен комплекс „Куб”. Сухопътни войски също ще се включат със своя зенитно-ракетен комплекс „Оса”.

Тренировъчните полети на „Тракийски орел 2015-1” ще се изпълняват от 20 до 30 април 2015 г. Планирани са различни задачи: от въздушен бой до зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Целта на „Тракийски орел 2015” е постигане на висока оперативна съвместимост на българските ВВС при участие в операции под егидата на НАТО и за повишаване теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния ни състав, както и усъвършенстване на процедурите по всестранна логистична поддръжка. Това учение се провежда по Плана за съвместна българо-американска подготовка на двете страни, в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, се казва в съобщението на ВВС.

Ръководител е командирът на 3-а авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов.

Към края на месеца се очаква и пристигането на изтребители F-15C/D от състава на Въздушната национална гвардия на Флорида, които ще вземат участие в тренировката „Тракийски орел 2015-2”. Гвардията на Флорида ще остане у нас до края на юни, а ВВС на САЩ съобщиха, че пребазирането на изтребителите е в рамките на операция „Atlantic Resolve”.  

Коментари

blog comments powered by Disqus