Днес, 29 юли 2015 г., около 12,40 часа транспортен самолет Pilatus PC-12 извърши кацане без колесник в авиобаза Граф Игнатиево. При инцидента няма пострадали на борда на машината и на земята.

Машината е извършвала регулярни тренировъчни полети с простартирвания. Според свидетели, преди кацането по корем самолетът се е държал странно, включително е правил дълбоки виражи и е дошъл за кацане доста косо. Това може да се е дължало на опит за пускане на колесника, ако той е отказал да се спусне по щатния начин.

Няма официална информация за евентуалните причини за инцидента. Редица медии съобщават, базирайки се на собствени източници, че много вероятно да са касае за технически отказ.

Министърът на отбраната Николай Ненчев посети днес авиобаза Граф Игнатиево за да се запознае със ситуацията. Той е отказал коментар по детайлите на инцидента и заяви, че началник на комисията за разследване е полковник Василев.

„Командирът на екипажа капитан Калайджиев е с изключително богат опит като инструктор, с един внушителен нальот. Той е от първата група летци, приучени на този тип самолет. Обучаемият капитан Димитров има също така добър опит на самолета, но в момента усвоява сложни видове подготовка на този тип самолет. Искам само да подчертая, че в създалата се сложна ситуация екипажът е действал изключително професионално. Взел е всички мерки за прекъсване притока на гориво към двигателя, за обезточаване на самолета. Самолетът се е приземил изключително плавно. Летците нямат нито една драскотина, в чудесно здраве и стабилно психическо състояние”, каза днес командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, цитиран от БНР.

Самолетът с борд 020 е получил стандартните повреди за витлова машина кацнала по корем – огънат винт, повреди по редуктора и огъвания по фюзелажа. Подлежи на ремонт, но за сега е неизвестна неговата стойност.

Единственият PC-12 на въоръжение във ВВС пристига у нас през декември 2003 г. Това е трети инцидент с него. В началото на 2004 г. огъва винт при кацане в Станс, Швейцария, а през юни същата година с не напълно спуснат колесник на летище София. Те бяха по вина на екипажа.  

Коментари

blog comments powered by Disqus