Подписаха договор за ремонт на РД-33 в ПолшаДнес, 22 октомври 2015 г., министърът на отбраната Николай Ненчев и неговият полски колега Томаш Шемоняк подписаха във Варшава договор за логистична подкрепа за изтребителите МиГ-29, в чийто рамки се договаря ремонт на шест двигателя РД-33.

„Това е заявка от страна на България за много по-тясна интеграция в рамките на Европейския съюз и на НАТО. Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша“, подчерта министър Ненчев.

„За България това е геополитически избор, а не само избор на един партньор. Нашето общо сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз получава едно ново качество. Високо оценяваме смелото решение и смелия подход на министър Николай Ненчев; смелото решение на правителствата, което е много важно“, заяви на пресконференцията Томаш Шемоняк, министър на отбрана на Полша.

Предмет на споразумението е ремонт на шест български двигателя РД-33, като неговата стойност е €6,138 млн. Първите четири двигателя ще се ремонтират в рамките на шест месеца от тяхното предоставяне, а последните два – четири месеца след доставката на първите четири.

Ремонтираните от полския завод WZL-4 двигатели ще имат междуремонтен ресурс от 350 часа или осем години, а заводската гаранция ще е 200 часа или една година.

20 дни след влизане в сила на споразумението Полша ще предостави на българските ВВС два техни двигателя, които ще ползваме в рамките на две години или 200 часа. В замяна, полската страна ще ползва същото количество часове от два от българските РД-33, след техния ремонт. По-рано министър Ненчев твърдеше, че тези двигатели ще са безплатни.

За да влезе договорът в сила, той трябва да мине през ратификация в българското Народно събрание, което ще стане след парламентарната ваканция за местните избори. Тя приключва на 28 октомври.

В съобщение на МО се казва още, че се работи с Полша по още две споразумения. За цялостна логистична поддръжка и за превеждане на българските МиГ-29 по стандартите на НАТО. За сега обаче няма генерално решение дали да се залага на модернизация на МиГ-29 по стандарта, който е приложен в Полша или да се върви към нов изтребител.

Прави впечатление, че на подписването на договора във Варшава липсваха представители на командването на ВВС.  

Коментари

blog comments powered by Disqus