Все още няма обществена поръчка за части за МиГ-29Въпреки, че министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че до края на януари ще се обяви обществена поръчка за доставка на резервни части за изтребителите МиГ-29, такава поръчка все още не е обявена към днешна дата (8 февруари 2016 г.)

На 12 януари 2016 г. в авиобаза Граф Игнатиево министър Ненчев обеща, че до края на месеца ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на нови двигатели РД-33 и, части, включително КСА-2, за експлоатацията на изтребителите МиГ-29. Към днешна дата няма обявена подобна процедура.

Веднага след това си изявление, Ненчев бе критикуван, че ще купува нови двигатели РД-33 от Русия, въпреки заявения стремеж за скъсване на зависимостта от Русия при поддръжката на изтребителите МиГ-29. По-късно той заяви, че двигателите няма да са нови, а „неупотребявани” и ще се купят от страна членка на НАТО. Все още не е ясно как това ще се реализира.

Командването на ВВС отдавна алармира, че наличните изтребители МиГ-29 се нуждаят от доста повече от двигатели за да оперират нормално. Видно е, обаче че пускането на въпросната обществена поръчка се бави по неясни причини.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus