Зам. Министър Кюмюрджиев: Полша няма капацитет, затова купуваме нови двигатели„Полша не е в състояние да ремонтира повече двигатели, а ни трябват изтребители. Затова съвсем скоро ще обявим обществена поръчка за доставка на нови двигатели за МиГ-29”, това заяви заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев днес, 9 февруари 2016 г., в ефира на БНТ1.

Кюмюрджиев каза, че договорът с Полша за ремонта на шест двигателя РД-33 ще се изпълни след средата на годината и той ще гарантира носенето на дежурството по „ер полисинг”. Нужни са били още изтребители за водене на нормален учебен процес, което принуждавало МО да пусне обществена поръчка за нови двигатели.

„Поръчката е в много напреднал етап на подготовка и ще пуснем поръчката съвсем скоро, но ще изпълним решението на Европейската комисия и в тази процедура няма да бъдат допускани страни, срещу които има наложени ограничителни мерки”, каза още заместник-министъра на отбраната, като така се опита да разсея съмненията, че ще бъдат купени двигатели от Русия.

Кюмюрджиев гарантира, че ще има достатъчно изправни изтребители МиГ-29 до идването на нов многоцелев изтребител.

„Съвсем скоро ще внесем в Народното събрание проект за инвестиционен разход за придобиване на нов многоцелев изтребител. Има правителствено решение за това. След като Народното събрание го одобри ще преминем към преговори с потенциалните доставчици. Убеден съм, че до края на годината ще имаме договор за този нов самолет”, разказа Кюмюрджиев.  

Коментари

blog comments powered by Disqus