Бат ЛюциДнес, 27 март 2016 г., в авиобаза за предно разполагане Безмер се проведе тържествено откриване на новопостроените и ремонтирани инфраструктурни обекти на летището. Те са резултат от проектите „Удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане", „Осигуряване на местостоянка за стратегически и тактически транспортни самолети" и „Осигуряване на карго терминал". 

Минути преди началото на официалната церемония командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев се обърна към личния състав на авиобазата:

„Заставам пред вас не само да ви поздравя с модернизацията на летището, а и да ви благодаря. Защото в продължение на две години работехте при крайно трудни условия. Две години, изпълнени с предизвикателства, риск и стоицизъм. Въпреки малобройния личен състав, вие успяхте да създадете необходимите условия за работа по модернизацията на летището, като успоредно с това провеждахте активна летателна дейност на друго летище. Участвахте във всички учения, усъвършенствахте подготовката си и поразихте всички заповядани цели. Понякога работехте на предела на възможностите и въпреки това не допуснахте нито един инцидент. Доказахте, че там, където има истински патриотизъм, висока мотивация и силен дух, няма непреодолими препятствия! За всичко това ви благодаря! Честито завръщане у дома, Безмерци!“

На церемонията днес в авиобаза Безмер присъстваха министър-председателя Бойко Борисов, военният министър Николай Ненчев, министърът на транспорта Ивайло Московски, заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, висши офицери от Българската армия, представители на местната изпълнителна власт, ветерани от ВВС.

И трите проекта са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 - 2016 г. Инвестицията е в размер на 62 364 925 лева (без ДДС) – от тях 7 387 000 лева идват по програми на Министерството на отбраната и 54 977 923 лева - от общите фондове на НАТО по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Замисълът за модернизацията на авиобазата датира от 2003 г., и днес, 13 години по-късно, тя вече е факт.

Така авиобаза Безмер вече разполага с писта с ново асфалтово покритие и удължение, и изцяло ново светотехническо оборудване. Сега пистата има дължина 3 000 m (преди е била 2 500 m) като в двата ѝ края са направени места за обръщане на тежки транспортни самолети с дължина 150 m. Широчинатана пистата е 60 m., като има изградени две странични ивици за безопасност. Изградени са две местостоянки за военнотранспортни самолети тип С-5 и С-130 (или техните еквиваленти), с обща площ 133 150 m2 с бетонова настилка. Те се свързват с пистата посредством новоизградени пътеки за рулиране, която също има странични ивици за безопасност.

Изградени са още карго терминал (давa възможност за разтоварване на самолети с работещи двигатели или за работа с дискретни товари), с площ 11 800 m2, бетонова настилка и мостово съоръжение, както и с осветление, осигуряващо пълноценна работа през нощта. Карго-терминалът е с общо площ 11 800 m2 и има стени от земен насип, облицовани от вътрешната страна с бетонови панели. Предвидено и изграждане на изцяло нов склад за гориво-смазочни материали.

Първата от новопостроените стоянки е с площ 58 850 m2 и може да приема до 12 транспортни самолета от среден клас (типичен представител е С-130 Hercules), а другата е с площ 64 300 m2 и може да приема до три броя тежки самолети (типичен представител С-5 Galaxy).

В същото време, модернизацията на авиобазата не е засегнала нито една от сградите, използвани за административни, оперативни и технически нужди от авиобазата, като например щаба, хангарите на ескадрилата за периодично обслужване и войскови ремонт, ескадрилните сгради и командно-диспечерския пункт.

Днес в авиобазата прелетяха първите щурмови самолети Су -25, които от април 2014 г. бяха временно базирани в Граф Игнатиево – това са спарките с бордни номера 002 и 017, и бойните самолети с бордни номера 240 и 246. Водач на групата беше майор Радостин Люцканчев.

Въпреки тържественото откриване, в базата трябва се извършат множество довършителни работи по новите обекти, защото на 100% е завършен само карго-терминалът. Възстановяването на редовните полети на Су-25 в Безмер ще стане факт чак след щателно почистване на пътеките за рулиране, стоянките на самолетите и пистата, и това се очаква да завърши най-рано през втората половина на април.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

 Откриха модернизираното летище Безмер

 Откриха модернизираното летище Безмер

 Откриха модернизираното летище Безмер

 Откриха модернизираното летище Безмер

 Откриха модернизираното летище Безмер

 Откриха модернизираното летище Безмер

 

Коментари

blog comments powered by Disqus